• Pelikaan verliest

Wat roept een sterkere emotie op: winnen of verliezen? Misschien denkt u: winnen is even aangenaam als verliezen onaangenaam is. Dan heeft u het mis. ‘Verlies weegt zwaarder dan winst’. Aldus een sportpsycholoog.

Dat gezegd hebbende verklaard ook dat, dat verslagen na verliespartijen niet leuk zijn om te schrijven en vooral veel korter zijn van stof dan wanneer er een heerlijke winstpartij is geweest. Dan komen we superlatieven te kort. Ook het schuldgevoel wanneer de desbetreffende reporter van het verslag een grote rol in de wedstrijd gespeeld heeft waarin hij niet zijn niveau haalde, doet hiermee ook een aardige duit in het zakje. Mea culpa van deze reporter!

Verliezen is karaktervorming. Want aan jou de keus hoe je met verlies om gaat. Aan de omstandigheden kan je niks doen. Hoe je er mee om gaat wel. Leren van verlies beter te worden. Leren knokken. Leren positief denken. Leren je tegenstander te respecteren. Leren altijd alles te geven. Want zo kan je het maximale uit je mogelijkheden leren halen. Verlies wordt pas echt verlies wanneer je er helemaal niks mee doet. Verlies wordt winst wanneer je er van gaat leren. Dan wordt die mentale weerbaarheid winst.

De wedstrijd van dit weekend had wel wat weg van eerder deze week. U weet wel, die in Amsterdam. Voor sommige onder ons een pijnlijk moment om op terug te kijken. Die wedstrijd, net als die van GRC 14 tegen Pelikaan, begon met een voorsprong voor rust van 2-0. Bram met een schitterend afstandsschot. Het andere doelpunt, vlak voor rust, werd gemaakt door Remco Aarts. In de tweede helft beleefde de Peli’s 45 dramatische minuten. Net als in Amsterdam werden door persoonlijke fouten en een doelpunt in de slotseconde van de wedstrijd een voorsprong weggegeven en dezelfde cijfers op het bord gezet, 3-2. Het gevoel van deze verliespartij voelde als een mokerslag.

Het moraal van dit verhaal? Verlieservaringen zetten sterker aan tot nadenken dan winstervaringen. Ze beklijven meer. Omdat verlies zwaarder weegt, zal je de volgende keer waarschijnlijk nog beter je best doen. En dat is precies wat Pelikaan 2 ook moet gaat doen. Volgende week wacht ASWH. En met hard werken, alle schouders eronder en energie tot de max, wie weet wacht dan aan het einde van de 90 minuten wel hetzelfde resultaat en blijdschap als in Amsterdam. Want na regen komt altijd zonneschijn!

Met vriendelijke groet,

Uw reporter