• Pelikaan – Strijen 2-0

Seizoen 2021-2022 is per vandaag weer begonnen. Het is bijna 1 jaar geleden, 10 oktober 2020, dat Pelikaan voor de competitie voor het laatst heeft gespeeld, oorzaak corona. Laten we met z’n allen hopen dat het virus onder controle blijft en we weer een hele competitie kunnen spelen.

De voorbereiding op deze competitie was wisselvallig, een enkele vriendschappelijke wedstrijd werd gewonnen maar de meeste gingen verloren of gelijkgespeeld, ook de eerste bekerwedstrijd ging verloren maar daarna trad het herstel in, winnen van 1e klasser Heerjansdam en een eclatante 2-9 overwinning bij Beek Vooruit wat uiteindelijk de poulewinst betekende.

Het vertrouwen was daardoor aanzienlijk gestegen voor de eerste competitiewedstrijd tegen Strijen. Het eerste kwartier gebeurde er niet veel maar de eerste de beste serieuze aanval van Pelikaan werd gelijk gevaarlijk. Eén van de nieuwkomers dit seizoen, Anwar Nzojibwami, had een mooie individuele actie in de ‘zestien’, schoot uit een moeilijke hoek op doel maar de bal ging via de hand van de keeper op de paal en werd tenslotte van de lijn gehaald door een Strijense verdediger. Tien minuten later een volgende aanval opgezet door Bora Ocak, hij bediende met een steekpassje Timo Nossent die schuin voor de keeper voorlangs schoot. Vijf minuten later met dezelfde hoofdrolspelers precies hetzelfde maar nu ging de bal via de keeper over de achterlijn. In de 40e minuut opnieuw een individuele actie van Anwar Nzojibwami, hij passeerde twee verdedigers en probeerde de bal in de verre hoek te krullen maar dat mislukte net. Een paar minuten later verdween de bal toch in het Strijense doel maar de treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Met nog twee kleine mogelijkheden die onbenut bleven floot de scheidsrechter voor de rust. Geen doelpunten, wel genoeg kansen.

Dan moest het maar in de 2e helft gebeuren. Maar het was Strijen die het initiatief nam. Zij kwamen voor het eerst in de wedstrijd gevaarlijk in de buurt van het Pelikaandoel geholpen door slordigheden van Pelikaan zelf maar keeper Dennis Sleiffer, ook nieuw dit seizoen, stond paraat. Een paar minuten later gebeurde hetzelfde, een slordig Pelikaan gaf doorgang aan een Strijense aanvaller maar die schoot voorlangs. Maar kort daarna viel de lang verwachte, verdiende en bevrijdende goal. Na wat flipperkastvoetbal op het middenveld werd Sjoerd Opschoor de ruimte ingestuurd en zijn diagonale schot vanaf de rechterkant was de keeper te machtig, 1-0. Pelikaan hield nu het initiatief vast en drukte Strijen naar achteren. In de 71e minuut schoot Jeffrey Nossent een vrije trap net over en vier minuten was de wedstrijd beslist. Na een goede aanval schoot Sjoerd Opschoor weer op doel, de keeper liet de bal los, Sjoerd Opschoor was er als de kippen bij om hem de bal te ontfutselen, in de melee van spelers wist hij de bal toch bij Emerson Antonia, één van de andere nieuwelingen, te bezorgen die geen moeite had om van dichtbij de bal in het doel te schuiven. In de laatste vijf minuten werd Pelikaan erg slordig en gaf het Strijen een aantal mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken maar keeper Dennis Sleiffer had een paar uitstekende reddingen op inzetten van Strijense kant. De wedstrijd was niet rijp voor gele kaarten maar Pelikaan slaagde er toch in om er in de slotfase twee te ontvangen door laconiek te spelen, notabene uit een corner die zij zelf mochten nemen werd de bal helemaal teruggespeeld naar eigen helft waar balverlies werd geleden en aan de noodrem getrokken moest worden. Na het onterechte commentaar op de scheidsrechterlijke beslissing leverde dat een tweede gele prent op, zo zonde.

Een terechte en verdiende overwinning, over de gehele wedstrijd genomen speelde Pelikaan een puike partij. Veel individuele klasse en snelheid hielp Pelikaan aan de zege al moet het afronden voor de goal beter maar dat is tevens het moeilijkste van het voetbal. Wil Pelikaan een rol van betekenis spelen in deze zware competitie dan moeten ook dat laconieke en slordige uit het spel gehaald worden en dan staat er een heel leuk team wat zich goed kan meten met de rest van de teams uit deze competitie met ploegen uit Rotterdam en omgeving.

Rest nog te vermelden dat de nieuwe trainer van Pelikaan, Björn Vlasblom, nu ook zijn competitiedebuut heeft gemaakt en dat dat gebeurt met een overwinning is altijd prettig.

Deze 14 spelers stuurde hij het veld op:

Dennis Sleiffer, Stephan Ooms, Yorik van Deelen, Jeffrey Nossent (74, Vince van Nes), Roy Weber, Bora Ocak (66, Emerson Antonia), Sybren Bakker, Timo Nossent, Deveney Veld (83, Jordy Leyten), Anwar Nzojibwami en Sjoerd Opschoor.