• JO9-1 ongeslagen in de hoofdklasse.

Na een redelijk jaar in de JO8 maakte de jongens de overstap naar JO9-1. Het team bleef nagenoeg intact, Aiden kwam voor Tygo de gelederen versterken en zo begon het seizoen met acht jonge talenten. Troy de Tree, Rafael van Efferen, Eden Francisco, Ahmed Loubane, Leander Pancari, Keano Drijfhout, Aiden Hollem en Bink Erkelens(k).

De 1e competitiehelft in de hoofdklasse ging al vrij redelijk, sterke tegenstanders van het jaar ervoor werden nog niet allemaal verslagen maar het vrije spel van het jaar JO8 waarin samen aanvallen en samen verdedigen voorop stond werd vervangen voor meer speldiscipline.  Er werd gekozen voor een spelsysteem waarin de jongens stonden gepositioneerd als een vijf op een dobbelsteen. De posities rouleerden maar het spelsysteem bleef hetzelfde. Klein maken bij balverlies, groot bij balbezit, druk op de bal en binnen vijf seconden heroveren van de bal, slimmigheidjes bij indribbelen van een uitbal, duels aangaan, elkaar helpen waar kan en vooral met passie en beleving spelen.

Het team kreeg in de 2e competitiehelft pas echt de smaak te pakken. Elke dinsdag techniek trainen, aannames naar voren, afwerken, passen, 1 vs 1 oefenen, partijtjes op groot veld zodat er gevoel kwam voor ruimte, zowel verdedigend als aanvallend. Elke donderdag tactisch trainen, voor de zoveelste keer met het magneetbord aan de gang, termen uitleggen als kantelen, eronder komen, druk op de bal, voor je houden, erom heen spelen, doorlopen, 1e paal en 2e paal en weglopen.  Dit weer in oefeningen verwerken op de trainingen en blijven hameren op wat de bedoeling is. Soms streng, soms met een aai over de bal en als het lukt overladen met complimenten.

En dan de eerste wedstrijd van het seizoen, meteen tegen een oude plaaggeest Sliedrecht. Een goede graadmeter om te kijken hoe het team ervoor stond omdat bij deze wedstrijden in het verleden de teams gelijkwaardig waren. De trainers zagen al veel persoonlijke ontwikkeling maar in deze wedstrijd viel ook het kwartje qua speldiscipline. De gretigheid waarmee de jongens voetbalden, het willen winnen van de duels en de drive die ze tentoonspreiden i.c.m. het  technisch vermogen van meerdere voetballers zorgen voor een prachtige 13-2 overwinning. De trainer van Sliedrecht wist even niet wat hem overkwam en gaf na de wedstrijd toe omver geblazen te zijn.

Dit gaf het team vertrouwen en ze leken steeds beter te begrijpen wat er gevraagd werd. Het tempo ging in de opvolgende wedstrijden omhoog, het spel oogde steeds vloeiender en het team speelde met vertrouwen. Opeenvolgend werden teams waarvan we normaal niet zomaar wonnen compleet ondersteboven gespeeld. DSE, Alblasserdam, Unitas 30, The Gunners, Oranje Wit, VVGZ, Beek Vooruit. Allemaal moesten zij hun meerdere erkennen in Pelikaan. De manier waarop was vooral indrukwekkend, snel aanvalsspel, hoog tempo in het omschakelen en combineren. Soms slim, afwachtend om vervolgens met volle druk te counteren en te scoren. Alleen MOC’17 wist Pelikaan bijna af te houden van hun ongeslagen status, maar de veerkracht en onverzettelijkheid van het team werd duidelijk toen zij van een 6-2 achterstand terugkwamen naar een 6-6 einduitslag.

Tussendoor liepen meerdere jongens uit het elftal stage bij Sparta en Feyenoord. Mooie ervaringen die ze meenemen naar de toekomst. In de Rijnmondcup werd de halve finale gehaald, Spartaan was daar helaas te sterk maar ook daar kreeg het team de nodige complimenten. Mooie toernooien gespeeld, internationaal en nationaal en steeds weer bewondering voor het spel van andere trainers, scouts en toeschouwers. Oefenwedstrijden tegens Sparta, Excelsior, Sc Feyenoord waarin de jongens wijze lessen leerden, ze nemen het allemaal mee. Het is bijna jammer dat het seizoen is afgelopen, hoewel de rust dik verdiend is. Dit team met jongens is perfect op elkaar ingespeeld, zijn qua speldiscipline op deze leeftijd al ver en weten precies wat ze aan elkaar hebben.

De laatste speeldag afgelopen zaterdag, Beek Vooruit werd met 8-1 opzij gezet waarbij meerdere goals om te smullen waren. Een feestje op het Pelidome na afloop en de jongens gehuldigd en gecomplimenteerd met hun prestaties. Twaalf ploegen in de competitie, de hoofdklasse en geen één wedstrijd verloren. Nog een paar toernooien dit seizoen waarin we verder sleutelen en alvast vooruit kijken naar volgend jaar waarin ze weer stappen moeten maken, vooral in het onderling coachen en zelfstandiger worden. Maar goed, volgend seizoen op een zaterdagmorgen, als u zich verveelt en nieuwsgierig bent geworden, kom dan eens kijken. Daar loopt de toekomst, spelers voor Pelikaan 1 of 2 of misschien wel professioneel voetballers. Maar je moet ze gezien hebben, het is een mooi stel!