• Pelikaan 90 jaar jong

Vandaag precies 90 jaar geleden, ook op een mooie warme maandag is onze mooie vereniging officieel opgericht. Sindsdien heeft de vereniging een mooi ontwikkelingsreis gemaakt tot aan waar we nu, 22 jaar in de 21e eeuw zijn. Daarom nog eens een korte beschrijving van de voor velen al bekende geschiedenis.

De vereniging dankt de naam aan de grootse prestatie van het KLM- toestel "Pelikaan", waarmee rond Kerstmis 1933 de befaamde retourvlucht naar het voormalig Nederlands Indië (Schiphol-Batavia) werd gemaakt.

De eerste jaren van haar bestaan betreft tevens een uitermate moeilijke periode, Men verhuisde van het ene spelveld naar het andere en van zandvlakte, een opgespoten terrein, naar velden waar koeien op graasden. Het is nu nauwelijks voor te stellen!

Na de oorlogsjaren staken 16 jongeren de koppen bij elkaar wat resulteerde in een vergadering met één agendapunt: "Wel of niet doorgaan!". Aanvankelijk was er géén veld, hadden ze géén schoenen, géén ballen, géén shirts en ook géén broekjes! Er moest geleend en geschooid worden, maar van lieverlede gingen de zaken steeds soepeler draaien. Een sterke onderlinge band werd door een groot gevoel van clubliefde in stand gehouden en vooral hierdoor was het dat Pelikaan steeds groter werd. Sportief ging het Pelikaan voor de wind en in april 1964 werd het kampioenschap in de 3e klasse bewerkstelligd. Pelikaan bereikte toen het hoogste wat in het zaterdagamateurvoetbal bereikt kon worden. Ze waren "het zaterdagelftal" uit de wijde omgeving. Deze status kon men helaas niet lang vasthouden.

Van 1947 tot 1982 speelden Pelikaan en VVGZ op één en dezelfde accommodatie, maar door de groei van de Zwijndrechtse bevolking werd de in het Noordpark gelegen accommodatie te klein voor beide verenigingen. Pelikaan verhuisde naar het Groot Karreveld op sportpark "Bakestein", daar waar nu de volkstuinen zijn.  Dit nieuwe sportcomplex leverde Pelikaan zelfs nieuwe en veel belovende samenwerkingsverbanden op met Feyenoord en Sparta. De succesvolle junioren- en pupillenteams zorgden er o.a. voor dat Pelikaan meer in de Zwijndrechtse belangstelling kwam. Onze jeugdafdeling groeide en de belangstelling van (grote) sponsors nam toe.

Eind 2001 verhuisde Pelikaan naar het huidige Pelidome. Ook op deze knusse plek bleef het ledenbestand groeien niet in de laatste plaats door het uitstekende opgezette jeugdbeleid.

Daar waar andere clubs hun ledenaantal terug zien lopen, stíjgt het ledenaantal van Pelikaan door de tijd heen en nu nog steeds sterk met op dit moment 14 seniorenteams en 27 jeugdteams, vrouwen en mannen, jongens en meisjes bij in totaal meer dan 800 leden. Met 2 senioren – selectieteams, sinds dit seizoen een onder 23 team en een vrouwen 1 team loopt Pelikaan voorop in de Zwijndrechtse regio.

We kunnen bij ons 90 jarig bestaan trots zijn op waar we nu als vereniging staan. Binnen de principes van de vereniging spelen selectieteams op een prima niveau, op recreatief niveau hebben we trouwe teams. Niet in de laatste plaats hebben een mooi team vrijwilligers en een prachtige “ledenfamilie”.  Natuurlijk blijft er ook na 90 jaar een gezonde ambitie om senioren, jeugd naar een hoger en beter niveau te brengen, altijd vanuit spelplezier en onze eigen voetbalfilosofie en cultuur. Hoe mooi is dit juist in het seizoen van het 90 jarig bestaan ook op 2 nieuwe kunstgrasvelden zal zijn, uniek in Zwijndrecht! En ook dat spoedig begonnen wordt om de accommodatie een beter aanzien te geven met bijvoorbeeld een groter terras is een fantastisch vooruitzicht.

Zodra het op de accommodatie kan, zullen we zeker en natuurlijk feestelijk aandacht gaan geven aan ons 90 jarig jubileum. Voor nu zeg ik aan alle Pelies, gefeliciteerd met de verjaardag van de club en blijf blij om deel te zijn van onze mooie vereniging!

Namens het bestuur

Peter de Haas, voorzitter

• Pelikaan 90 jaar jong 1 Een van de oudste foto's uit ons clubarchief. De C junioren (juni 1954, Noordpark boven naast het tweede veld).

Boven van L naar R: Bertus Hofland, Arie van Dalen, Jan Schipper, Jack Hoogewerf, Jan Verheuvel, Andries Schenk, Joop den Haring
    Beneden van L naar R: Teun van Drimmelen, Wim van het Hof, Cor Stigter, Jaap Baan, Piet van der Velden, Jan Koedoot[/caption]