• Pelikaan 2 - VVGZ 2

Het regent als de mannen van Pelikaan 2 op het Pelidome verschijnen voor de derby tegen VVGZ. Jesse, toevallig met een VVGZ verleden, is er als eerste. Gezonde spanning noemde hij het zelf. Ik hou er van… Als iedereen er is, kijk ik ze even aan. Ja die koppies staan goed, het zou zomaar eens zo’n dag kunnen worden. Want een derby is een derby, die staat los van alle andere wedstrijden. Maar zo’n derby winnen, geeft de dag toch wat meer glans. De wedstrijdbespreking begint en de trainer geeft de 11 namen die het moeten gaan doen. De andere spelers, dit keer 7 stuks, nemen plaats op de bank. De mannen weten wat ze te doen staat. Winst en niets minder staat vandaag op het menu.

Het eerste kwartier is duidelijk voor de Vogels maar Pelikaan weet zich er steeds gelukkig uit te voetballen. Kansen worden niet echt gecreëerd tot er een vrije trap komt aan de rechterkant van het veld. Wie hem neemt, is even niet zo belangrijk maar wie hem scoort wel. Ik zal geen namen noemen, maar een ding verklap ik u wel. Hij is geen lid van Pelikaan. Een eigen doelpunt brengt Pelikaan op 1-0. Pelikaan krijgt door het doelpunt iets meer overwicht, maar echt dominerend is het niet. Als nog voor de thee Wello diep gestuurd wordt op randje, randje, randje van buitenspel maakt hij koelbloedig de 2-0. De grensrechter van de Vogels, die zijn vleugel opstak voor buitenspel, gaat nog even in gesprek met de goed fluitende scheidsrechter, maar deze blijft bij zijn eerdere beslissing. Gelukkig dat Wello zijn teennagels geknipt had die ochtend, anders was het zeker buitenspel geweest. Gewoon een hele goede beslissing van deze scheidsrechter en de 2-0 kan tot de rust op het scorebord blijven staan.

In de rust is er een wissel aan de kant van Pelikaan. Ook VVGZ heeft de ploeg aangepast en aangespoord, wat duidelijk te zien is in de tweede helft. De Vogels gaan op zoek en op zoek, maar kunnen de aansluiting steeds niet vinden. Een vrije trap op de lat is misschien wel de beste kans maar ja ik zei het al... In een derby tellen kansen niet. Dan moet je scoren. En dat is nou net wat Pelikaan wel heeft gedaan. Zowel Pelikaan als VVGZ wisselen nog wat spelers, maar het lijkt gewoon zo’n dag te worden.

Als 10 minuten voor tijd de 2-1 valt, is het nog even billen knijpen voor de strijdende Pelies. Volwassen spelen ze de bal in de hoek, houden hem daar vast en lokken VVGZ uit de tent. Een schopje tegen het hoofd van onze rechtsback zorgt voor een mooie verhitte laatste tien minuten. Alles wat een derby hoort te hebben zit erin. Gele kaarten, maar niet voor Pelikaan, vechtlust en strijd. Het spektakelstuk is wel de theateruitvoering van de stervende Vogel, gespeeld door een van de trainers bij de club van verderop. Ach, wat maakt het uit. De scheidsrechter fluit nog een keer en de winst in deze stadsderby gaat naar Pelikaan. De trainers van Pelikaan, beide een verleden bij de Vogels, zijn trots op de boys. Het was fantastisch om deze derby mee te maken. Alles wat een derby nodig heeft zat er gewoon in. En ja het is gewoon zo’n dag geworden!

Uw reporter