• Eerste verlies Pelikaan 1

Na een gelijkspel en de overwinning van vorige week liep Pelikaan zaterdag tegen de eerste nederlaag aan. Verantwoordelijk hiervoor was de amateurtak van het Rotterdamse Sparta. Zij hadden vorige week verloren van onze plaatsgenoot en waren daarom belust op revanche, want zij wilden niet opnieuw verliezen van een Zwijndrechtse club. Het was een fanatiek begin van de Spartanen, maar toch waren de eerste kansen voor Pelikaan. Binnen de minuut verwerkte de Sparta-keeper een hoge bal niet goed en deze viel voor de voeten van Sjoerd Opschoor die op een meter of 30 een lob gaf over de ver voor zijn doel staande keeper, dat lukte maar de lob ging ook over het doel. Het was een moedige poging, helaas zonder succes. In de 9e minuut nog een Pelikaan-poging maar het afstandsschot van Jesper Nossent belandde recht in de handen van de lange Sparta-keeper. Na 13 minuten spelen een prima aanval die begon bij Stephan Ooms, hij speelde Hakan Tokul aan en diens voorzet werd door Sjoerd Opschoor ingetikt, maar werd een prooi voor de doelman. Sparta werd steeds sterker, de spelers vonden elkaar gemakkelijk en de combinaties gingen steeds beter lopen. Het was ook niet gek dat na 19 minuten spelen de stand op 0-1 kwam. Na een vloeiende aanval was het Jordi de Zwart die het laatste tikje gaf voor de openingstreffer. Pelikaan stribbelde een beetje tegen toen Jesper Nossent een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied op de bovenkant van de lat schoot. Maar Sparta drukte de overheersing in het veld vrij snel in de score uit, want in de 26e minuut was er de 0-2 toen Robin van der Sman vanaf links zijn tegenstander passeerde en met rechts een gekruld schot plaatste wat te machtig was voor Pelikaan-keeper Delano Kortstam. De beslissing viel een paar minuten later na weer een vlot lopende aanval van Sparta met opnieuw Robin van der Sman als afmaker, 0-3 en tevens de ruststand.

Tja, 0-3 achter en wat moet je dan als coach in de tweede helft? Driss el Akchaoui wisselde twee spelers en hoopte op een ommekeer. En dat leek te lukken, want net zoals in de eerste helft kreeg Pelikaan de kans na één minuut spelen om te scoren, toen na een afgeslagen aanval de bal bij Deveney Veld terecht kwam die schuin voor het doel staand een harde schuiver gaf die maar net voorlangs ging. Pelikaan ging door, probeerde het door een tandje bij te schakelen, het team stond beter als in de eerste helft en was minimaal gelijkwaardig aan Sparta. Maar het kon ook zijn dat Sparta wat inzakte en de bal liet aan Pelikaan en op de tegenaanval gokte. Zoals in de 55e minuut toen keeper Delano Kortstam redde op een hard schot van Sparta. Een paar minuten later een kans voor Pelikaan om te scoren toen een corner bij de tweede paal werd terug gekopt op Vince van Nes die in goede positie net over kopte. Na een kwartier de definitieve nekslag. Weer een snelle uitval van Sparta waarbij de doelpuntermaker van de 0-1, Jordi de Zwart, nu ook de 0-4 op het scorebord zette. Zeven minuten later toch een doelpunt voor Pelikaan. Na een scrimmage met verschillende doelpogingen werd Stephan Ooms net voordat hij op doel wilde schieten onderuit gehaald en het gevolg was een penalty. Deze werd onberispelijk ingeschoten door Hakan Tokul, 1-4. Pelikaan bleef strijden voor een betere uitslag, kreeg ook echte kansen, in de 78e minuut zelfs een paar achter elkaar en vijf minuten later via Dylan de Boer maar het bleef 1-4.

Het was een verdiende overwinning van Sparta, duidelijk was dat het team beter op elkaar was ingespeeld, verdedigde met z’n allen en kwam er met veel spelers uit bij een tegenaanval. Bovendien was het heel effectief met het afronden van de kansen. Een onderdeel dat bij Pelikaan beter kan want kansen krijgt Pelikaan elke wedstrijd opnieuw maar de precisie ontbreekt meestal. Niemand kan het weten maar als Pelikaan de inzet die het in de tweede helft ten toon spreidde, ook in de eerste helft had laten zien en de kansen had benut was het misschien heel anders gelopen.

Dit waren de 14 spelers die hun opwachting maakte: Delano Kortstam, Stephan Ooms, Tim Willemstijn, Jeffrey Nossent (46, Dylan de Boer), Yorik van Deelen, Vince van Nes, Roy Weber, Deveney Veld, Sjoerd Opschoor (78, Timo Nossent), Jesper Nossent (46, Nick de Veij) en Hakan Tokul.