• Rood

  Een van Neerlands beste zangers zong ooit “Vandaag is rood, de kleur van jouw lippen”. In diezelfde songtekst worden verschillende voorbeelden gegeven van zaken die rood zijn (zoals van de wijn of van de passie die is verdwenen). Maar de kleur rood staat voor nog veel meer dan alleen wat voedingsmiddelen. Zo is het de kleur van snoep, bloed en tomaten. En van een rood hoofd! Die van zo rood als een kreeft?  Ja, die ene als je klaar bent met voetballen. Gelukkig kan een rood gezicht na het sporten geen kwaad, maar charmant is natuurlijk anders. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Allereerst: een rood gezicht krijgen tijdens het sporten is volkomen normaal. Wanneer je beweegt, wordt je bloed sneller door je bloedvaten gepompt dan normaal. Dit gebeurt omdat je lichaam dan sneller zoveel mogelijk zuurstof kan ontvangen. Je bloedvaten worden groter om zoveel mogelijk zuurstof te kunnen vervoeren, en daarnaast wordt er zoveel mogelijk hitte naar de huid geduwd om oververhitting te voorkomen. Hierdoor wordt je gezicht sneller rood. Waarom dit bij de een zichtbaarder is dan bij de ander, heeft met een aantal factoren te maken. Allereerst is de rode kleur bij mensen met een lichte huid sneller zichtbaar. Maar het kan ook dat je meer bloedvaten in je gezicht hebt dan anderen, waardoor er meer bloed naar je gezicht stroomt. Roodheid in het gezicht kan ook een gevolg zijn van huidaandoeningen, alcoholgebruik of bepaalde voedingsmiddelen in je dieet.

  Rood is een fascinerende kleur met veel associaties naar eten en gezondheid.

  1. Bloed!
  Rood is de kleur van je bloed. Maar waardoor ontstaat die kleur precies? De verantwoordelijke stof heet hemoglobine. Het helpt zuurstof te transporteren door je lichaam. Voldoende ijzer in je voeding is hierbij onmisbaar. Dat vind je terug in spinazie (Popeye!), vlees, vis, noten en peulvruchten. 
   
  2. Skittles!
  Heb je er ooit over nagedacht hoe Skittles en andere snoepjes aan hun rode kleur komen? Spoiler alert: Misschien wil je ze hierna niet meer. De rode kleurstof heet karmijnzuur, en wordt gewonnen uit de Cochenilleuluis. De luizen worden geplet en het vocht dat ze uitscheiden, wordt gebruikt als kleurstof. Officieel dus niet vegetarisch!
   
  3. Paprika’s!
  Goed, genoeg over gekke kleurstoffen: diezelfde kleur rood kan namelijk ook héél gezond zijn: Rode voedingsmiddelen (zoals paprika, kersen, tomaten, aardbeien, tomaten en rabarber) bevatten veel carotenoïden. Dat zijn plantaardige stoffen die zowel je bloeddruk als je cholesterol kunnen verlagen. Elke kleur voeding heeft trouwens zijn eigen gezondheidsvoordelen. Daarom het advies: Eet de regenboog!
   
  4.Borden!
  Of het leuk in je servieskast staat is een andere discussie, maar voor de lijn is het in ieder geval goed: Van een rood bord eet je minder. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat mensen die drinken uit een rode beker en eten van een rood bord tot wel 40% minder consumeren dan ze deden van een wit bord. Rood associëren we met gevaar, stoplichten en bloed, waardoor we minder eten.