Afgelastingen

Voor afgelastingen van wedstrijden klik hier
Voor afgelastingen van trainingen klik hier

Soorten afgelastingen wedstrijden
De volgende soorten afgelastingen zijn mogelijk:

• Algehele afgelasting.

Dit gebeurt door de KNVB bij slechte omstandigheden van de velden (niet alleen Pelikaan) of onspeelbaar weer. Dit betekent dat het volledige competitieprogramma komt te vervallen. Ook die competitiewedstrijden die op kunstgras worden gespeeld.

• Afgelasting van bepaalde wedstrijden.

Ook als er geen algehele afgelasting door de KNVB is kan het zijn dat velden (bij Pelikaan of tegenstander) te slecht zijn om te spelen en dat er wedstrijden worden afgelast. Dit wordt bepaald door de consul van de desbetreffende vereniging.

Wat betekent dit?
Bij een algehele afgelasting komt het volledige wedstrijdprogramma (alle uit- en thuiswedstrijden) voor die dag te vervallen. Indien er geen algehele afgelasting is kunnen bepaalde wedstrijden worden afgelast. Alleen de afgelaste wedstrijden gaan dan niet door. Het overige wedstrijdprogramma vindt gewoon doorgang.

Schaduwwedstrijden
Als de verwachting is dat competitiewedstrijden worden afgelast is het mogelijk dat trainers/leiders voor hun team een zogenaamde schaduwwedstrijd organiseren. Dit moet altijd in overleg met de wedstrijdsecretaris. Als er sprake is van een algehele afgelasting kan de vereniging waar de schaduwwedstrijd wordt gespeeld toch besluiten om de schaduwwedstrijd wel doorgang te laten vinden (bv op kunstgras). Echter ……  een competitiewedstrijd gaat altijd voor een schaduwwedstrijd!

Hoe weet ik wanneer er afgelastingen zijn?
Algehele afgelastingen worden door de KNVB gepubliceerd op  NOS Teletekst pagina 603 en op deze website. Zodra het nieuws bekend is wordt dit gepubliceerd. Dit kan op vrijdagmiddag of avond zijn, maar ook pas op zaterdagochtend.

Als je op NOS Teletekst pagina 603 kijkt, dan vind je als volgt uit of er algehele afgelasting is:

Pelikaan valt onder Zuid I. Van de seniorenteams speelt het 1e t/m het 5e in categorie A en alle overige teams spelen in categorie B. Van de jeugdteams spelen A1, B1, C1 en  D1 in  categorie A en alle overige jeugdteams spelen in B. Uitzondering hierop is het kabouterteam omdat dit team niet speelt in een KNVB-competitie maar in een zelf georganiseerde competitie.

Een X betekent dat alle wedstrijden in de desbetreffende categorie zijn afgelast. Zie onderstaand plaatje als voorbeeld.

Afgelastingen van bepaalde wedstrijden worden op deze website gepubliceerd. Overigens wordt op deze site ook gepubliceerd de afgelastingen van een algehele afgelasting en van het kabouterteam en van eventuele schaduwwedstrijden.

Wat moet ik wel en niet doen?
Alle informatie over afgelastingen wordt z.s.m. op de website van Pelikaan gepubliceerd. Kijk dus vanaf vrijdagmiddag op de website voor actuele informatie. Ook kunt u NOS Teletekst pagina 603  bekijken vanaf vrijdagmiddag.

Ga in geen geval bellen met de vereniging. De jeugdcommissieleden zijn bij slechte weersomstandigheden vroeg aanwezig om informatie in te winnen bij andere verenigingen welke wedstrijden er wel of niet door gaan. Wat zij weten staat op deze website of op teletekst. Bedenk wat er gebeurt indien een kleine 650 spelende leden hen over afgelastingen bellen. Bovendien dienen de telefoonlijnen vrij te zijn om informatie over afgelastingen uit te wisselen met andere verenigingen.

Afgelasting training

De volgende soorten afgelastingen zijn mogelijk:

• Afgelasting door de verenging

Dit gebeurt door de consul bij slechte weersomstandigheden. De consul bepaalt per veld wat er wel en niet door kan gaan. Uiterlijk om 17.00 uur worden de velden door hem gekeurd en de informatie op deze website gezet. In een overzicht kan je in één oogopslag zien of een training doorgaat of is afgelast. Klik hier om naar het overzicht te gaan.

• Afgelasting door de trainer

Uiteraard kan het wel eens voorkomen dat de trainer zelf niet kan en vervanging niet mogelijk is of dat er andere redenen zijn om de training af te gelasten. De trainer/leider is dan zelf verantwoordelijk om de spelers en de jeugdcommissie hierover te informeren.